A Mattel

 

1945 – Ruth és Elliott Handler és Harold “Matt” Matson megalapítja a Mattel céget. A vállalkozás a kaliforniai Culver Cityből indult, ahol egy garázsból kialakított műhelyben gyártották a képkereteket és bababútorokat. A „Mattel” elnevezést Harold Matson vezetéknevéből és Elliot Handler keresztnevéből illesztették össze. A kezdeti években Elliot és felesége, Ruth futtatta fel a vállalatot és termékeit.

1959 – Bevezetik Barbie-t, ami minden idők legkelendőbb játéka lett. A 28 cm-es divatbabát Ruth Handler saját lányáról, Barbaráról nevezte el. Ruth-t papírbabákkal játszó kislánya ihlette a névadásban. Felismerte, hogy a fejlődés fontos része, amikor a gyerekek szerepjáték során szereznek tapasztalatokat. Ruth észrevette a piaci rést ezen a területen, és elhatározta, hogy betölti azt. Évekkel később és számos modellen túl, 1959-ben, az éves New York-i játékvásáron a Mattel bemutatta Barbie-t – a tini divatmodellt – a kétkedő játékkereskedőknek. Sosem láttak még olyan babát, ami ennyire különbözött az akkor népszerű, hagyományos babáktól. A Mattel rendíthetetlenül, ekkor még úttörőként a televízióban reklámozta a babát – eredetileg 3 dolláros áron – , és az azonnal telitalálat lett! Így született meg a Barbie, ami azóta évente 1,9 milliárd dollárt hozó iparággá nőtte ki magát, és azóta is szilárdan tartja magát.

1960 – A Mattel részvénytársaság lett

1965 – A Mattel az óvodai fejlesztő játékok piacára is belépett a See ’N Say-vel, és 1968-ban a Hot Wheels-t is bevezették. Mivel ez lett a leggyorsabb műanyag autó a világon, egy csapásra világhírűvé váltak. A kisautók piacra kerülésekor felnövő generáció beszélgetéseinek állandó témája volt a narancssárga pálya, a lila csatlakozók, a piros csíkos autógumik és az örökzöld hurokpálya.

1988 – A Mattel piacra dobta a Disney nevével fémjelzett csecsemő- és gyermekjátékait a Walt Disney Company-val kötött licenc szerződés keretein belül.

1992 – Megkezdődtek a sorozatos felvásárlások, először az International Games, Inc. (IGI)-vel, az UNO és a Skip-bo gyártójával, betörve ezzel a társasjátékok piacára is.

Mi a Mattel elképzelése a jövőről?
Megteremteni a játék jövőjét

  • közel 27 000 alkalmazott
  • irodák 43 országban és körzetben
  • terjesztés 150 országban
  • 9 gyártási létesítmény

Fisher-Price

Az elmúlt 75 évben a Fisher-Price közel 5 000 különféle játékot tervezett és gyártott 0-5 éves korú gyermekeknek. A Fisher-Price-t Herman Fisher, Irving Price és Helen Schelle alapította a New York állambeli East Aurorában, ami ma is a cég központja. A cég első termékei fából készült húzogatós játékok voltak. Majd az ötvenes évek elején áttértek a műanyagra, ami a játéktervezésben és a színek terén nagyobb változatosságot biztosított. A csoda a Fisher-Price Játékok laboratóriumában kezdődik, ahol nevelési szakemberek több mint 4000 gyermeket figyelnek meg évente, míg azok a termékfejlesztés különböző stádiumaiban levő játékokkal játszanak. Szakértőink 1500 helyi édesanyával beszélnek, a Mom Talks, a Mom Panels és az In-Home Testing-en keresztül. De East Aurórán kívül is, a kutatók anyukák és nagyszülők ezreivel veszik fel a kapcsolatot szerte a világon. A gyerekektől és a szülőktől való visszajelzés a játékfejlesztés alapja.

Mielőtt az ötletből megszületik a végső termék, a legszigorúbb tesztelésen megy keresztül. Például, bármilyen játékon egy rugót egy motorikus ujj segítségével 10 000-szer hoznak működésbe, így bizonyosodnak meg arról, hogy a játék kibírja a folyamatos használatot. A kisebb kerekes játékok (mint a húzogatós játékok) több tucat kilométert tesznek meg a futószalagon, hogy még a legaktívabb óvodással is lépést tudjanak tartani. Évente 6 500 új – külsős feltaláló és saját tervezőink által előterjesztett – elképzelésből kevesebb, mint 200 termék valósul meg.

Hot Wheels

A Hot Wheels a világ első számú járműmárkája, és az eladott darabok mennyiségét tekintve is listavezető. A Mattel Wheels 300 millió autót gyárt évente, s ezzel a legnagyobb autógyártó a világon. Ez több mint a világ legnagyobb autógyártóinak az össztermelése.

Társasjátékok

Miénk a legnépszerűbb kártyajáték, az UNO, és a társasjátékok királya, a Scrabble.